Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- klont boter
- 1 1 ui
- 200 ml 200 ml passata
- verse tijm en/of rozemarijn en/of laurierblad, naar smaak
- balsamico of rode wijnazijn
- 750 ml 750 ml groentebouillon
- 150 gr 150 gr risottorijst
- 1 1 bal buffelmozzarella
- extra virgine olijfolie van goede kwaliteit
- een flinke hand rucola
Bereiding
- Snipper de ui. Smelt de boter in een kookpan en bak de ui op zacht vuur zo’n 8 8 à 10 10 minuten. De ui mag niet bruin worden.
- Giet ondertussen de passata in een andere pan en voeg de kruiden toe. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Het idee is om op een snelle manier een lekkere tomatensaus te krijgen. Voeg een beetje balsamico of rode wijnazijn toe om nog meer diepte aan de smaak van de saus te geven.
- Bereid de groentebouillon en houd hem warm, tegen de kook aan.
- Als de ui zacht is, voeg je de risottorijst toe. Bak heel even mee, tot hij begint te ‘poppen’. Voeg dan een flinke soeplepel bouillon toe. De rijst moet gekookt worden, dus zorg dat de bouillon pruttelt, maar niet te hard kookt. Roer af en toe om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan plakt. Als alle bouillon is opgenomen door de rijst, voeg je weer nieuwe toe, net zolang tot de risotto gaar is maar nog wel een beetje ‘bite’ heeft.
- Voeg de tomatensaus die je hebt gemaakt toe aan de risotto. Breng aan de kook en laat een tijdje koken, zodat de rijst nog wat vocht van de tomatensaus opneemt en de risotto goed heet wordt. Breng op smaak met zout en peper.
- Scheur de buffelmozzarella in stukken, voeg toe aan de risotto. Draai het gas uit en doe een minuut het deksel op de pan. Roer door. Het is de bedoeling dat de mozzarella smelt, maar niet in zijn geheel, het moet een draderige substantie worden.
- Schep de risotto in diepe borden. Giet over elk bord een flinke scheut olijfolie. Omdat de risotto uit relatief weinig ingrediënten bestaat en je de olijfolie op het laatst toevoegt, geeft de olie veel smaak aan het gerecht. Je wilt hier dus goede olie voor gebruiken en niet de goedkope van de supermarkt waar je normaal in bakt!
- Strooi naar smaak rucola over de borden. Eet smakelijk!