Erwtensoep
Elke winter maakte mijn opa wel erwtensoep, een klassieker waar iedereen met herfst- en winterweer naar uitkeek… Vroeger maakte hij dat altijd met een halve varkenskop, later gewoon met varkenspoten. Omdat ik het mooi vind om alles van het dier te gebruiken heb ik een halve varkenskop genomen, maar je kan ook gewoon een kilo extra varkenspoot erin stoppen.
Totale tijd:
More than an hour + More than 3 hours
Kookmethode:
Koken, Stoven
Ingrediënten voor 10 liter soep 10 liter soep
Voor de bouillon:
- 4 liter 4 liter water
- ½ ½ varkenskop of 2 kg 2 kg varkensschenkel (ook wel varkenspoot of hamlappen genoemd)
- 1 kg 1 kg schouderkarbonade
- 4 4 tenen knoflook, geplet
- 2 2 laurierbladeren
Voor de soep:
- 1000 gr 1000 gr spliterwten
- 4 4 middelgrote preien, in smalle ringen
- 4 4 grote uien, fijn gesnipperd
- 2 2 flinke aardappelen, in blokjes van 1 cm 1 cm (400 gr 400 gr)
- 2 2 winterpenen, in blokjes van 1 cm 1 cm
- 1 1 kleine knolselderij, in blokjes van 1 cm 1 cm
- zwarte peper
- zout
Garnering:
- 2 2 rookworsten, in plakjes
- 15 gr 15 gr selderijblad, fijn gehakt
Let op: voor deze hoeveelheid heb je een enorme pan nodig en maak je genoeg voor een weeshuis. Maak dus gerust de helft als je dat teveel vindt. Zelf vind ik het lekker om een grote batch te maken en die dan in porties in te vriezen voor de rest van de winter.
De bouillon
- We beginnen met het trekken van de bouillon. Breng het water met de halve varkenskop of de poten, de karbonades, de knoflook en laurierbladeren aan de kook en draai het vuur laag. Laat 3 3 à 4 4 uur rustig sudderen.
- Schuim regelmatig af met een schuimspaan. Door het schuim en de stukjes die drijven eraf te halen zorgen we ervoor dat we een schone en heldere bouillon overhouden.
De soep
- Haal het vlees uit de bouillon, leg apart en laat afkoelen.
- Gooi de laurierbladeren weg en laat de knoflook in de bouillon zitten.
- Was de spliterwten in een zeef onder de kraan totdat het water niet meer schuimt, voeg aan de bouillon toe en laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Schuim af.
- Snijd ondertussen de prei in kleine ringen en de ui, aardappel, winterpeen en knolselderij in blokjes van ongeveer 1cm.
- Voeg de prei, ui, aardappel, winterpeen en knolselderij toe aan de soep en laat 45 45 minuten pruttelen.
- Pureer met een staafmixer de soep tot een grof geheel. Doe het niet te fijn, want het is lekker om een beetje bite en structuur in de soep te houden.
- Pluk nu het vlees van de kop of poten en karbonades en snijd het in eetbare porties. Gooi het zwoerd (vel) en de vette delen weg.
- Snijd de rookworst in plakjes en hak de bladselderij fijn.
- Voeg nu al het vlees en het selderijblad aan de soep toe en roer door.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Zet nu de pan bij voorkeur in de gootsteen vol met water om de soep zo snel mogelijk af te laten koelen en laat de soep een nacht in de koelkast of buiten staan. De volgende dag is hij namelijk nóg lekkerder.
Tips
- Als je meer tijd hebt, kan je de bouillon ook een dag van tevoren maken en dan een nachtje buiten laten staan. Het vet zal stollen en naar de bovenkant drijven zodat je het er de volgende dag makkelijk af kan scheppen.
- Lekker met ons roggebrood en Zeeuws spek.