Coppa Calabrese
Coppa di Parma uit Calabrie is een traditionele rauwe ham soort gemaakt van de procureur (uitgebeende, varkensnek) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edel schimmel en aromatische mantel.
Coppa di Parma uit Calabrie is een traditionele rauwe ham soort gemaakt van de procureur (uitgebeende, varkensnek) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edel schimmel en aromatische mantel.
Pulled runderwang alla Barbacoa, op tortilla’s met salsa en rode koolsla. Het is de bedoeling dat de runderwang helemaal uit elkaar valt en boterzacht wordt. Je moet hier wel wat geduld voor hebben.
Picanha zoals hij beroemd gemaakt is in Brazilië. Het enige ingrediënt dat je mag- en zelfs moet- gebruiken is zout, heel veel zout.
Rodrigo is een goede vriend van ons en komt uit Zuid-Brazilië. Specifiek komt hij uit Porto Alegre, waar ze de beste BBQ van Brazilië hebben (Bom Churrasco, Churrasco Nobre). Het moest er natuurlijk een keer van komen dat wij samen gingen barbecueën en de eerste keer was het dan ook meteen raak. Wij moesten uiteraard picanha maken.
Zelf komt hij uit een familie waar ze allemaal vee houden. Zijn oom heeft een grote boerderij met runderen, schapen, paarden etcetera. Vanzelfsprekend worden daar goede BBQ’s met de hele familie gehouden. Het is niet ongebruikelijk om gewoon een gat in de grond te graven, kolen erin en hier schuin boven het vuur een halve koe te hangen, voor als de hele familie komt eten.
Zijn vader en oom waren meestal verantwoordelijk voor de BBQ en van kinds af aan heeft hij dan ook alle kneepjes meegekregen.
Dit recept is hoe ik het van hem geleerd heb en zoals hij in Zuid-Brazilië gemaakt wordt.
Een van de meest smaakvolle stukken rund die ik ooit gegeten heb.
De ezel, ook wel liesstuk genoemd, wordt ‘tri-tip’ in het Engels genoemd. Dat komt doordat je in de ezel eigenlijk 3 stukken kan zien. De richting van de vezels loopt namelijk niet allemaal dezelfde kant op maar in drie verschillende richtingen. Bij het aansnijden moet je hier goed op letten, als je mooi tegen de draad in plakken zo dik als een 2-euromunt snijdt, zal het mals en erg lekker zijn. Het liefst dus in dunnere plakken dan op de foto.
Qua structuur lijkt het een beetje op rosbief: het heeft wel een beetje draad en je moet er dus een beetje op kauwen. Ook mag het lekker rood gegeten worden. De smaak die je ervoor terugkrijgt, is het lekkerste dat je ooit gehad hebt.
Coppa di Parma met venkel is een heerlijke en onze favoriete variant op de traditionele coppa.
Coppa di Parma, ook wel gewoon “capocollo” genoemd is een Italiaanse rauwe ham gemaakt van de procureur (uitgebeende varkensnek), zoals de naam “capo” (kop) “collo” (nek) al verklapt.
Er zijn veel verschillende soorten coppa’s, maar in allemaal gaat eigenlijk wel wijn en knoflook. In Calabrië maken ze hem met rode peper in andere delen weer met venkel. Dit is de traditionale versie met nootmuskaat, kaneel en jeneverbessen.
Pancetta is een traditionele rauwe speksoort gemaakt van de buik (uitgebeende varkensbuik zonder zwoerd) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edelschimmel en aromatische mantel.
Geïnspireerd door Masterchef USA S6E9, waar ze allemaal de beef wellington van Gordon Ramseay na moesten maken, hier onze versie.
Echte Italiaanse gehaktballetjes in tomaten saus, door het toegevoegde brood zijn ze zeer zacht en vallen ze uit elkaar in je mond.
Wie zegt dat frikandellen fast food is? Zelf maken is misschien niet zo fast, maar wel zo lekker.
Waarom alleen ham onder je ei? Met ook nog filet american op je brood en verse kruiden is het nog lekkerder!