Coppa Calabrese
Coppa di Parma uit Calabrie is een traditionele rauwe ham soort gemaakt van de procureur (uitgebeende, varkensnek) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edel schimmel en aromatische mantel.
Coppa di Parma uit Calabrie is een traditionele rauwe ham soort gemaakt van de procureur (uitgebeende, varkensnek) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edel schimmel en aromatische mantel.
Côte de Boeuf is een dik stuk ribeye met nog een stuk bot eraan. Het enige wat je hiermee moet doen is perfect grillen.Tegenwoordig is dit de manier hoe ik het liefst mijn ribeye maak, op een loeihete gietijzeren plaat.
Het maakt niet echt uit wat voor stuk rundvlees je hebt, of het nou ribeye, entrecote, bavette, ossenhaas of iets anders is. De gietijzeren plaat zorgt ervoor dat je een supermooie karamellisatie krijgt. Eerst bak ik hem heet en snel aan beiden kanten aan en daarna laat ik hem nog indirect doorgaren tot hij op de perfecte temperatuur is.
Ribs doen het altijd goed. Als je ze goed bereidt, hebben ze die lekkere BBQ smaak en vallen ze makkelijk van het bot af terwijl ze toch nog wel een beetje een bite hebben.
Deze variant is oosters, met een lekkere saus op basis van sojasaus, ketjap, citroengras en een rood pepertje voor de kick.
Dit is de makkelijkste pulled pork die je kan maken, maar o wat is ie toch lekker :-). Er zijn veel varianten van pulled pork, waarbij je hem lang moet marineren, of zelfs injecteren met pekel. Dit zijn vaak recepten die ze op BBQ wedstrijden gebruiken. Deze variant is de makkelijkste van allemaal maar is nog steeds echt ongelooflijk lekker.
Spaghetti alla carbonara is misschien wel het lekkerste wat je met je eigengemaakte pancetta kan maken. Zorg dat je goede ingrediënten gebruikt, want dat maakt of breekt het recept. Dus goede pancetta en goede kaas! Het beste kun je naar een Italiaanse speciaalzaak gaan en daar goede pecorino halen. En nee, er zit geen room in :-).
Dit is een snelle versie van de classic tomatensoep. Gewoon voor doordeweeks. Het is in 15 minuutjes klaar en met een geroosterd broodje erbij erg lekker. Kan ook prima vegetarisch, vervang dan de spekjes door bijvoorbeeld zwarte olijven of zongedroogde tomaten.
Coppa di Parma met venkel is een heerlijke en onze favoriete variant op de traditionele coppa.
Coppa di Parma, ook wel gewoon “capocollo” genoemd is een Italiaanse rauwe ham gemaakt van de procureur (uitgebeende varkensnek), zoals de naam “capo” (kop) “collo” (nek) al verklapt.
Er zijn veel verschillende soorten coppa’s, maar in allemaal gaat eigenlijk wel wijn en knoflook. In Calabrië maken ze hem met rode peper in andere delen weer met venkel. Dit is de traditionale versie met nootmuskaat, kaneel en jeneverbessen.
Pancetta is een traditionele rauwe speksoort gemaakt van de buik (uitgebeende varkensbuik zonder zwoerd) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edelschimmel en aromatische mantel.
Knoflook-venkelworst is van velen die onze worsten proeven toch echt wel de lievelings.
Ook van mijn slager trouwens, die ze mee had op wintersport vakantie en het recept graag wilde hebben zodat hij ze in de winkel kon leggen :-).
Alweer bijna 10 jaar geleden heb ik bij Martijn Schimmel van Vuur&Rook een workshop worst maken gevolgd. Hier leerden we een hele varkensschouder uitbenen en er vervolgens verse worst van te maken.
Halverwege ging buiten de BBQ aan en ging er een stuk van de schouder op, de borstlap, samen met de eerste worsten. Dat aten we op een broodje en we waren meteen verkocht.
De heerlijke volle smaak van die sappige worsten zorgde ervoor dat ik sinds die tijd nooit meer worsten in de winkel heb gekocht. Je kan worsten prima invriezen, dus ik maak tegenwoordig ongeveer 2 keer per jaar een batch zodat ik altijd wel wat worsten in de vriezer heb liggen.